In een eerder artikel op de website schreven we al eens dat er een systeem is om de opbrengst van de zonnepanelen van de VvE te monitoren.

Op die manier is duidelijk geworden dat gisteren, 31 juli 2017, de opbrengst van onze zonnepanelen boven 20 MWh is gekomen. Hiermee hebben we ruim 8 ton aan CO2 uitstoot kunnen voorkomen.

Op het moment van schrijven staan de tellers op 20,87 MWh en 8.181,86 kg CO2.

Dat is dus binnen twee jaar gebeurd, want de zonnepanelen zijn op 14 augustus 2015 aangesloten.

Update van 26 maart 2018: de tellers staan nu op 25 MWh en 9.798,05 kg CO2.

Update van 1 augustus 2018:

De tellers staan inmiddels op 31,5 MWh en 12.351,55 kg CO2.
Ook hebben we in juli 2018 de hoogste maandopbrengst ooit gerealiseerd: 2,02 MWh.

De opbrengst van de zonnepanelen van gebouw Koning Karel XII wordt sinds vandaag zichtbaar gemaakt op SolarEdge.

We hebben met enige moeite een internetverbinding in de meterkast geregeld en de VvE bij Solar Edge aangemeld.

Sinds vandaag is de opbrengst van de zonnepanelen op deze link te vinden.

Sinds vanmiddag een uur of drie hebben we 40 zonnepanelen op ons dak die elektra voorbrengen.

In de meterkast, beneden in de St. Geertruidensteeg, is een omvormer opgehangen. Deze omvormer vormt de gelijkstroom en de voltage van de zonnepanelen om naar wisselstroom en de voltage van het gewone elektra netwerk. Deze registreert ook o.a. de opbrengst in kwh van de zonnepanelen per uur, per dag en totaal (via een groene knop die aan de onderkant van de omvormer zit). Qua monitoring registreert deze omvormer dus de opbrengst van de zonnepanelen, meer niet.

Nu alles werkt, gaat Eddy uitkijken naar mogelijkheden om dit in alle trappenhuizen ook zichtbaar te maken. Heeft een van jullie hier toevallig praktische kennis van? Bij het kantoor van Eddy hebben ze ook een monitoring systeem, dus hij komt er zeker uit, maar het zou leuk zijn als een van de bewoners hier ook iets van af weet.

Onderstaand nog wat foto's van de opstelling op het hoge dakdeel.

zonnepanelendef1 zonnepanelendef2

zonnepanelendef4 zonnepanelendef5

De zonnepanelen liggen op het dak, klaar om aangesloten te worden op de omvormer en de meter van gebouw Koning Karel XII.

Dat zal morgenochtend gebeuren, maar daarvoor moet de elektra worden afgesloten. De bedoeling is dat dit in de loop van de ochtend zal gebeuren, maar in ieder geval niet voor 09:30 uur, is ons toegezegd. We hopen dat het niet langer dan een half uur zal duren en dat daarna alles weer werkt zoals het hoort. Maar het betekent dat de liften en de hydrofoor dan niet zullen werken en dat de verlichting uit zal zijn (op de noodverlichting na natuurlijk).

Bijgaand een paar foto's van hoe het er vandaag op het dak uitzag.

Het hoge dakdeel:

Aanlegzonnepanelen4

Het lage dakdeel:

Aanlegzonnepanelenlaag Aanlegzonnepanelenlaag2

Hierbij wil ik jullie graag op de hoogte stellen van de ontwikkelingen van het plaatsen van de zonnepanelen op ons dak van Koning Karel XII . Wij hebben na de toestemming van de ALV, meteen de aanvraag bij de gemeente in werking gezet, met het idee dat wij geen omgevingsvergunning nodig hadden voor onze panelen. Helaas bleek bij verdere navraag, dat er toch een vergunning aangevraagd moest worden. Gelukkig is die toegekend, maar daardoor werd onze plaatsing wel een paar weken vertraagd.

De panelen worden nu aanstaande vrijdag 7 augustus tussen 7 en 9 uur ’s ochtends alvast op ons dak gelegd, door een takelwagen voor de ingang van het derde trappenhuis (hoek Nieuwe Nieuwstraat en Nieuwezijds Voorburgwal). Wij hebben vandaag de vergunning voor de plaatsing van die takelwagen bij het Stadsdeelkantoor Centrum mogen ophalen. De precieze plaatsing van de panelen op het dak, de bedrading en de aansluiting op onze meterkast vindt volgende week plaats op 12, 13 en 14 augustus.

Verder kregen wij vorige week te horen dat de door ons oorspronkelijk geselecteerde zonnepanelen van 305Wp (Watt piek) niet meer leverbaar zijn door LG. Wij hebben daarom een variant van 300Wp gekozen. In plaats van de verwachte 12.200Wp per jaar, leveren die 12.000Wp op.  Die panelen zijn daarentegen wel goedkoper, waardoor de kWh-prijs van onze toekomstige elektriciteitsproductie gelijk kan blijven.

Ik zal jullie vanaf vrijdag op de hoogte houden van de vorderingen van de plaatsing en hopelijk kunnen wij vanaf 14 augustus ook de eerste opbrengsten van onze panelen tegemoet zien. Een legendarisch moment: wij produceren dan zelf de stroom voor onze algemene ruimtes! En, daarom doen we het ook: resulterend in lagere servicekosten op termijn.

Mochten jullie nog vragen hebben over bovenstaande, mail of bel mij dan even.