De laatste tijd is de led buitenverlichting uit geweest. Dit lag aan een te lichte voeding. De voedingen zijn nu aangepast en we hopen dat het probleem voorbij is. Zo niet, dan zal er nog een hogere voeding aangelegd dienen te worden. Dit valt allemaal gelukkig onder de garantie van de oorspronkelijk aanleg.

Het dossier verlichting is wat betreft de buitenverlichting en de verlichting in de boxgangen even klaar.

Er moet nog gekeken worden naar vervanging van de verlichting in de trappenhuizen (vervanging, noodverlichting en rookmelders). het bestuur kan echter geen goede vervanging van de huidige lampen vinden en zoekt voorlopig nog even verder. Ook in de boxgangen moet nog noodverlichting aangebracht worden, maar dat wordt pas na de trappenhuizen gedaan.

Deze week worden de werkzaamheden aan de elektriciteit hervat. Binnen de boxgangen worden op diverse plaatsen impulsdrukkers geplaatst die ingedrukt moeten worden om het licht aan te doen. Ze blijven dan 10 minuten branden (de duur hiervan kunnen we zelf bepalen, hiermee zullen we misschien even moeten experimenteren), daarna gaan ze weer uit. Het zal even wennen zijn, maar we zullen hiermee veel milieu en elektriciteit besparen.

Zoals jullie hebben gemerkt, brandt de buitenverlichting. Het bestuur is echter nog aan het nadenken over een paar aanpassingen. De supermarkt wil er graag nog een lamp bij hebben en wil graag wittere tl buizen. We willen dat even uitproberen om te kijken wat het mooiste is. De verlichting van de tl buizen gaat aan en uit via een astronomische tijdklok en werkt met het donker en licht worden. De ledverlichting werkt op een ander tijdklok en blijft de hele nacht aan.

We zijn in ieder geval zichtbaar...:-)

Vandaag, morgen en wellicht ook woensdag is de elektricien bezig met het aanleggen van buitenverlichting en het aanpassen van de verlichting in de boxgangen. We hebben nog niet kunnen besluiten over de aanpassing van de verlichting van de trappenhuizen zelf. Dat komt nog.

Het kan zijn dat er enig overlast is van boren de komende dagen en er lopen dus mensen van de firma Electracom in het gebouw.

Vanwege verschillende belangen en moeilijke besluitvorming heeft het bestuur  besloten om de verschillende onderdelen van het verlichtingsdossier uit elkaar te trekken:

  • buitenverlichting;
  • verlichting van de bergingen en achtergrondverlichting trappenhuis 3;
  • verlichting van de trappenhuizen.

Het blijkt namelijk erg moeilijk om armaturen te kiezen voor de trappenhuizen en de winkels willen graag vóór de donkere winterperiode de buitenverlichting op orde hebben.

De keuzeproblemen voor de trappenhuizen komen vooral door de combinatie van eisen:

  • lager energiegebruik (LED, HF TL);
  • ook beschikbaar in accu-variant (vooral van belang voor trappenhuizen 1 en 2 die zonder lampen volledig donker zijn);
  • mooi armatuur wat minimaal de voetafdruk van de huidige armaturen bedekt (onder de lampen zit geen gespoten stucwerk).