Wat te doen in geval van brand?

Wat te doen in geval van brand?

  • Waarschuw huisgenoten
  • Bel de brandweer via 1-1-2
  • Kijk of je de brand zelf kunt blussen dmv een brandblusser of een blusdeken
  • Probeer de woning zo snel mogelijk te verlaten
  • Vergeet je huisdieren niet
  • Waarschuw je medebewoners in het trappenhuis
  • Als er brand is bij de buren: leg natte handdoeken voor de kier onder de voordeur
  • Hou deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u. Laat een sleutel in het voordeurslot zitten, zodat de brandweer de deur niet hoeft open te breken
  • Gebruik nooit de lift

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Jaarlijks breekt er in Nederland in zo’n 7.000 woningen brand uit. Daarbij vallen ongeveer 50 dodelijke slachtoffers en 500 gewonden. In ons pand brak er vorig jaar (2009) in één van de appartementen brand uit. De bewoner was in slaap gevallen, het kaarsje viel om en toen hij wakker werd stond zijn woning al vol rook. Door op alle deuren van de mede-bewoners te bonken heeft hij iedereen kunnen alarmeren.

Deze gebeurtenis heeft het bestuur met de neus op de feiten gedrukt om het niet alleen aan de de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners over te laten om iets aan brandpreventie te doen. Samen met een medewerker van Ajax Chubb Brandbeveiliging werd het pand doorgelopen en gekeken naar verbeteringen op het gebied van brandveiligheid, met als gevolg dat er nu op iedere verdieping een rookmelder zal komen en dat in ieder trappenhuis twee brandblussers opgehangen zullen worden, eentje bij de bergingen en eentje in het trappenhuis zelf.

Het bestuur is al bezig met het zoeken naar oplossingen voor de binnenverlichting, want het is aardedonker in de trappenhuizen als de verlichting uitvalt. Dat betekent dat er verlichting op een accu moet komen. Tevens is gekeken naar de bereikbaarheid van nooduitgangen - er is één nooduitgang in het gebouw en wel binnen de ruimte van de bergingen in trappenhuis 3 - maar als je via die deur naar buiten wilt, dan val je naar buiten. Er moet daar nog een trapje komen. Van binnenuit zijn alle deuren naar buiten te openen zonder sleutel.

Om vanuit de St. Geertruidensteeg naar de Nieuwezijds Voorburgwal te komen heb je nu nog een sleutel nodig om het hek te kunnen openen. De Gemeente/het Stadsdeel in de persoon van de gebiedsbeheerder R. Plugge heeft toegezegd een klink aan de binnenkant aan te brengen met een schild tegen ongewenste binnensluipers. Zo’n hek hebben we ook al aan de andere kant van de steeg, bij de uitgang naar de Nieuwe Nieuwstraat. In geval van brand is het daarom ook beter voorlopig die kant op te rennen, je staat dan tenminste niet voor een dicht hek.

Eigen verantwoordelijkheid

Het bestuur heeft in een brief aan de bewoners gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners. Zorg voor een eigen rookmelder, voor een eigen brandblusapparaat, schaf eventueel een blusdeken aan. Weet hoe die te gebruiken en zorg voor regelmatige controle en maak je rookmelder regelmatig ook schoon met de stofzuiger. Er is genoeg informatie te vinden over dit onderwerp. Op websites en in folders wordt uitgelegd welk brandblusapparaat het beste is en welke rookmelder.
De bewoners op de hogere verdiepingen zullen moeten kijken naar hun eigen vluchtmogelijkheden. Hoe kom je vanuit je huis naar buiten als je niet via het trappenhuis meer kunt? Kun je het dak op en dan? Is er een vluchtladder nodig? Dit is geen taak van het bestuur, maar van de bewoners zelf.

De linken naar websites met interessante informatie vindt u onderstaand en een enkel artikel of folder kunt u hier ook downloaden

Informatie over brand en brandveiligheid is oa te vinden op de volgende websites: