Hoe vervang ik mijn mechanische ventilatie?

Mijn mechanische ventilator maakt lawaai, hoe komt dat?

Waarschijnlijk bent u toe aan een nieuwe mechanische ventilator MV), zeker als dit nog de oude van 1991 is. U kunt deze nu het beste vervangen door een nieuwe. De nieuwe is geruislozer dan de oude en vooral energievriendelijker. U kunt het vervangen van de ventilator zelf doen of deze door een loodgieter laten plaatsen.

Al een aantal bewoners hebben een nieuwe mechanische ventilator geplaatst en hebben bijv gekozen voor een Itho Eco-fan 2 (zie de brochure op de website van Itho). Het beste kunt u dan de gelijkstroomversie nemen, met een zender-ontvanger. U kunt dan net zo veel afstandsbedieningen nemen als nodig zijn op plekken waar u de hoogste stand wilt gebruiken, bijv 1 voor het toilet, 1 voor de badkamer en 1 voor de keuken. Er zit ook een timerfunctie op die voor 10 minuten (of 20, of 30 min.) de hoogste stand inschakelt en dan weer terug gaat naar 1.

Eddy Boeve (nn87) zegt het volgende over de vervanging van zijn ventilator.
Ik heb tot volle tevredenheid mijn ventilator laten aansluiten door Kruijd Installatiebedrijf. De kosten waren (2010 niveau) €290 voor de MV, €82 voor de zender- ontvanger en €45 per afstandsbediener, inclusief installatie. Je hebt wel een geaard stopcontact in de buurt nodig, maar meestal heb je die al voor de CV. Het oude meerpolige-stopcontact (met die grote stekker) komt te vervallen. Ook de schakelaar in de keuken vervalt, mocht je die hebben, en kun je vervangen door een afstandsbediening (gewoon ergens opplakken). Je kunt het bij ons komen bekijken als je dat wilt." Zo ver Eddy.

Het zelf aanleggen van de MV is trouwens ook niet echt moeilijk. Volg de aanwijzingen bij het apparaat. Check wel even van te voren of het stopcontact het doet.

Het is ook verstandig om gelijk de ventilatiekanalen binnen je huis te laten reinigen, als dat al een tijdje niet gebeurt is.