Hoe kan ik verstoppingen voorkomen?

Blijkbaar loopt de afvoer niet in alle appartementen binnenshuis goed af naar de standleiding, want diverse eigenaars hebben herhaaldelijk last van verstoppingen binnenshuis. Daardoor blijft er water in staan, en de afvalstoffen erin bezinken dan. Waar de leidingen ook verstopt door raken zijn zepen, oliën en vetten. Die koeken aan, waardoor de doorsnede van de afvoer steeds kleiner wordt en die uiteindelijk dichtslibt.

Het eerste teken van dichtslibbende afvoeren is het klokkende geluid dat de watersloten in de sifons maken als ergens een grote hoeveelheid water wegloopt. Doordat de afvoer naar de standleiding helemaal vol komt te staan met weglopend water trekken de andere leidingen die erop uitkomen vacuüm, waardoor lucht door de watersloten wordt aangezogen. Bijvoorbeeld: de wastafel in de badkamer maakt die geluiden als het bad leegloopt of als de wasmachine afwatert.

Deze problemen zijn te voorkomen door eenmaal per maand in een aantal afvoeren een half tot een heel pak soda op te lossen in heet (liefst kokend) water. Dat lost aankoekend vet en zeepresten op. Ook helpt het door een zeefje op de afvoer te leggen, onder het deksel van de afvoer.

Zodra de watersloten vacuüm zuigen is het voor preventieve acties meestal al te laat: er moeten dan agressievere middelen als afvoerontstopper aan te pas komen. Daar zijn verschillende soorten van; de variant in korrelvorm waar kokend water overheen moet worden gegoten is ongeveer het agressiefste wat particulieren kunnen krijgen. Eventueel kan een ontstoppingsveer ondersteuning bieden bij het openen van de afvoer. Die zijn o.a. te huur bij Bo-Rent, maar dat is dan wel een handmatige variant. Een handige plek om de afvoer in te gaan zit in de badkamer: bij het demonteren van de afvoer van de wastafel is het mogelijk de sifon te omzeilen. Brengt dit allemaal geen soelaas, dan zit er niks anders op dan er een professionele ontstopper bij te halen.

In geval er toch sprake is van een verstopping, dan kunt u overdag contact opnemen met de beheerder L Velzel VVE diensten A'dam e.o. (telefoon 020-638 46 53). Zij laten dan AORC (Amsterdamse Ontstoppings- en Reinigingscentrale) komen, een firma waar de VvE een abonnement heeft lopen voor het (gratis) verhelpen van verstoppingen. buiten kantooruren kunt u bellen met het storingsnummer 020-631 13 31.