Buitenverlichting (1)

Het bestuur heeft van de huurders van de supermarkt en de vitamineshop eind vorig jaar een verzoek binnengekregen om iets te doen aan de buitenverlichting in de Nieuwe Nieuwstraat. Dit als gevolg van onze klacht dat de huidige verlichtingssituatie met de 'bouwlampen' bij de supermarkt en het ontbreken van verlichting van de andere winkelpanden op z'n best sub-optimaal te noemen is. Op zich zijn wij als bestuur wel voor (nieuwe) buitenverlichting, onder strikte voorwaarden: het zal de veiligheid van de entrees verhogen en een verfraaiing opleveren van ons gebouw. Het ingediende plan vonden wij echter op verschillende punten onvoldoende. De genoemde leverancier van de nieuwe verlichting was bijvoorbeeld onervaren in het aanbrengen van buitenverlichting en de voorgestelde armaturen pasten totaal niet bij ons appartementencomplex.

Daarom zijn wij begonnen met het opstellen van onze wensen:

  • De armaturen moeten in overeenstemming zijn met de rest van de architectuur van het pand. Het is een karakteristiek gebouw van architect Cees Dam en de nieuwe armaturen moeten daar bij passen. Een goed beeld van de lichtverdeling er over de lengte van het pand. Dit in verband met schaduwvorming op straat en verstrooiing van licht naar de bovenliggende appartementen.
  • Om de buitenverlichting goed in te passen in het gebouw, zou die aangebracht moeten worden over de gehele breedte van het pand aan de Nieuwe Nieuwstraat, dus vanaf de hoek Nieuwezijdsvoorburgwal tot aan de maskerwinkel (Nieuwe Nieuwstraat 29).
  • Het meenemen van de verlichting van de entrees van de bewoners (drie trappenhuizen) in het plan. Daarvan is nu alleen het 3e trappenhuis (Nieuwe Nieuwstraat 71-97) verlicht via een niet zo fraaie oranje lichtgevoelige lamp.
  • Energievriendelijke verlichting, die weinig onderhoud behoeft. Dus bijvoorbeeld LED-verlichting. Wij zitten als VvE Koning Karel XII in een subsidieaanvraag voor milieuvriendelijke aanpassen aan het gebouw, waaronder LED-verlichting en noodverlichting van alle trappenhuizen en bergingen.
  • Lage periodieke kosten. Wij denken daarom, naast de eerder genoemde LED-lampen (lager wattage, minder onderhoud), ook aan tijd en/of lichtschakelaren om aan- en uitzetten te automatiseren. VvE Koning Karel XII betaalt de periodieke kosten (elektriciteit, onderhoud), en een eenmalige gedeelde bijdrage (samen met de overige eigenaren) van de aanschaf en aanlegkosten.
  • De aansluiting moet plaatsvinden op de elektriciteitsvoorziening van de algemene ruimten.