Brandveiligheid (1)

Het bestuur is bezig om het pand Koning Karel XII brandveiliger te maken. Wij hebben opdracht gegeven aan Dudink Brandbeveiliging voor het ophangen van een aantal brandblusapparaten en zijn in bespreking over het aanbrengen van rookmelders (via het lichtnet). Ook de binnenverlichting zal op termijn worden aangepakt. Er zullen stickers geplakt worden en het Stadsdeel heeft toegezegd het slot aan de steegkant van het toegangshek van de Nieuwezijds Voorburgwal/St.Geertruidensteeg te vervangen door een klink en schild (zoals ook al het geval is bij het toegangshek Nieuwe Nieuwstraat/St.Geertruidensteeg), zodat we in geval van nood geen sleutel nodig hebben om de steeg uit te kunnen. Ook moet er nog een trappetje komen bij de nooduitgang in de bergingsruimte van trappenhuis 3.

Maar er is natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid. Sommige bewoners hebben al een eigen rookmelder en een brandblusapparaat. Mocht u deze nog niet hebben, dan zouden wij u met klem willen adviseren deze ook bij u binnen op te hangen. Het hoeft niet duur te zijn.

Volgens een test van de Vereniging Eigen Huis (oktober 2009) is de Electo rookmelder van Blokker (€ 4,99) een goed product. Wilt u niet dat gedoe met een jaarlijkse vervanging van de batterij, dan kunt u bij de Gamma de (best geteste) First Alert rookmelder kopen voor € 24,95. Deze heeft een ingebouwde accu waar je tien jaar lang niet naar om hoeft te kijken.

Indien u niet zelf aan de slag wilt, kunt u door Dudink Brandbeveiliging voor € 79,- een 2 liter schuimblusser bij u op laten hangen en voor € 22,50 een rookmelder met 9 volt alkaline batterij. Indien u het aanbrengen van de brandblusser en/of rookmelder gelijk wilt laten lopen aan de opdracht die de VvE aan Dudink Brandbeveiliging heeft verstrekt, dan krijgt u daarover 10% korting. U kunt daarnaast 20% korting krijgen op de jaarlijkse controlebeurt, indien die gelijk loopt aan de controle van de VvE brandblussers. Wilt u meeliften op de opdracht van de VvE, dan zouden we dit vóór 15 maart van u willen horen.

Onderstaand geven wij u enkele weblinken waar u informatie kunt vinden over het nut van rookmelders en welk brandblusapparaat het beste is. Wellicht moeten bewoners ook eens overleggen over gezamenlijke vluchtmogelijkheden? Kortom, er is best veel aan te doen om te voorkomen dat u problemen krijgt in geval van brand. Laat het niet sloffen!

Nuttige weblinks: